125 jaar Statenjacht Friso

125 jaar Statenjacht Friso

Dit jubileum jaar wordt feestelijk gevierd in Grou en wel op 25 mei. Na de besloten jaarvergadering van de Koninklijke Zeilvereeniging Oostergoo (KZV) vind een bijzonder vlootschouw plaats met het Statenjacht en ca. 60 houten rond- en platbodems die wordt afgenomen door de commissaris van de Koning (CvdK).

Historie

Samen met de middenstand was KZV Oostergoo in 1954 de schenker van de Friso aan de provincie. Ze wilden dat het provinciebestuur de boeier als lobbymiddel gebruikte in het belang van Fryslân en de Friese economie. Het college van Gedeputeerde Staten leeft dit uitgangspunt nog altijd trouw na. Vanaf 12.00 uur diverse feestelijke activiteiten op de Nieuwe Kade. Voorafgaande aan de vlootschouw vindt het Iepen Frysk Kampioenschap Klompkesilen in Grou plaats, ter ere van het jubilerende Statenjacht. Tijdens en na de vlootschouw zijn er optredens van onder anderen Elske DeWall.

Programma

  • 11.00 - 14.00 uur Iepen Frysk Kampioenskip Klompkesilen
  • 14.00 uur Bar en BBQ op de kade geopend
  • 14.10 uur Prijsuitreiking Klompkesilen door de CvdK
  • 15.00 uur Opening vlootschouw door de CvdK met Statenjacht en ca. 60 houten schepen
  • 16.30 uur Muzikale optredens van o.a. Elske deWall, Apollo en Soulblender
  • 18.30 uur Optreden All Star Blues band, met speciale aankomst

Speciaal voor de kinderen

Alle kinderen die meedoen aan het Iepen Frysk Kampioenschap Klompkesilen krijgen na afloop als deelnameprijs friet, ranja en ijs.

Wil je meedoen aan dit kampioenschap en hiervoor een klomp bouwpakket aanschaffen voor € 30 dan kan dat gratis zijn. Bij de bouwpakketten van de klomp zit een geld-retourbon van € 30,- die bij deelname aan het kampioenschap in Grou ingeleverd kan worden. Deze klomp-bouw-pakketten zijn af te halen in Grou in het Zeilcentrum.

Verder is er een springkussen, kan er worden geschminkt en staat gedurende de gehele dag de ijscokar van Scoop klaar voor een ijsje.