Indrukwekkende serie orgelconcerten Sint Piterkerk

Indrukwekkende serie orgelconcerten Sint Piterkerk

Elke woensdagavond in de periode 16 juli tot en met 20 augustus 2014 wordt het prachtige Van Dam orgel in de Sint Piterkerk bespeeld. Op juli 16 was het eerste concert, gegeven door Carl Visser, deze week gevolgd door Wilbert Berendsen (23 juli), Sander van den Houten (30 juli), Sietze de Vries (6 augustus), Misun Kim (13 augustus) en Hugo Bakker (20 augustus).

Een serie om naar uit te kijken; Felix Mendelssohn Bartholdy en de veelzijdigheid van deze organisten die elk hun eigen invulling zullen geven aan de desbetreffende avond. U bent van harte welkom! De aanvang van de concerten op woensdagavond is 20.00 uur. De toegang is gratis.

Mendelssohn centraal in Sint Piter orgelconcerten Grou. Zes orgelsonates (Op.65) schreef Felix Mendelssohn Bartholdy welke in 1845 werden gepubliceerd. Orgelwerken waarover zijn biograaf Eric Werner later opmerkte dat zij "naast werken van Bach behoren tot het vereiste repertoire van alle organisten". Daarin zag de orgelcommissie, die elke zomer zes orgelconcerten organiseert in de Sint Piterkerk van Grou, een prachtige kans: in elk orgelconcert wordt één van de sonates van Mendelssohn centraal gesteld, als rode draad voor de programmering.

De muziek van Mendelssohn kenmerkt zich door fijnzinnigheid, lyriek en emotie en mondt uit in een even originele als fraaie vormgeving. Mede geïnspireerd door de vele werken van J.S. Bach waarmee Mendelssohn in aanraking kwam als uitvoerend musicus, verwerkte hij lutherse koralen in drie van zijn orgelsonates. Anders dan veel van zijn tijdgenoten deed Mendelssohn dit echter allesbehalve traditioneel: zachte registraties wisselen zich af met fortissimo gedeelten, fuga´s lijken ongemerkt te ontstaan en stralende, vreugdevolle wendingen worden afgewisseld met dramatiek. Deze elementen gecombineerd met een gemêleerd gezelschap aan organisten afkomstig uit Niezijl in Groningen tot aan Seoel in Korea, zullen ongetwijfeld een indrukwekkende concertreeks opleveren.

Op maandag 28 juli is een uniek en sfeervol Bachconcert bij kaarslicht door Carl Visser en er klinkt Bach en Franck.

Ga voor meer informatie naar de website.