Young Solar Challenge

Young Solar Challenge

Maak kennis met een andere manier van varen, techniek en zonne-energie; de Dutch Solar Challenge race. Een unieke wedstrijd, waarbij de laatste etappe start op zaterdag morgen 9 juli in Grou aan de Nieuwe Kade.

Het evenement is geopend door de burgemeester van Leeuwarden dhr. F. Crone en ex. Minister van Milieu J. Cramer in Amsterdam.

De deelnemers leggen in tien dagen een afstand af van ruim 200 kilometer. Op donderdag 7 juli komen de deelnemers vanuit Drachten aan in Grou bij het Zeilcentrum. Op donderdag 8 juli vinden er sprintwedstrijden plaats tussen het Zeilcentrum en Hotel Oostergoo. De laatste etappe van de Dutch Solar Challenge start vanaf 10.00 uur op zaterdag 9 juli vanaf Hotel Oostergoo met de finish in Leeuwarden.

Speciaal tijdens dit evenement is de Young Solar Challenge, waar OSG Sevenwolden uit Grou meedoet met een eigen boot. Het dorp Grou sponsort dan ook met veel trots deze speciale klasse tijdens dit unieke evenement. De Young Solar Challenge start op 9 juli om 14.15 uur vanaf de Nieuwe Kade in Grou.

Algemene informatie

Van 2 tot en met 9 juli 2016 vindt de Dutch Solar Challenge plaats. Tijdens deze challenge strijden negenendertig teams uit binnen- en buitenland in boten aangedreven op zonne-energie tegen elkaar. De start is op 2 juli in Amsterdam en gaat via Lemmer naar Drachten, Grou en de finish is zaterdag 9 juli in Leeuwarden. In de vijf plaatsen worden onder andere sprint- en endurancewedstrijden gehouden en de deelnemers leggen tussen de plaatsen in Friesland drie maal een verbindingsetappe af van zo’n zestig kilometer. Teams ontwikkelen hun eigen boot en/of techniek. Het draait om slimme technieken op de juiste manier inzetten, maar ook om behendigheid, inzicht en teamwork.

Klassen

Er zijn vier klassen: A-klasse, B-klasse, Top-klasse en de V20-klasse. In de A- en B-klasse, waar voornamelijk studenten aan deelnemen, krijgen de teams zonnepanelen die door sponsor Honeywell beschikbaar zijn gesteld. Ze ontwikkelen zelf de techniek. Het grote verschil is dat de boten in de A-klasse worden bestuurd door één piloot en de B-klasse heeft twee of meer piloten. In de Top-klasse krijgen de deelnemers binnen de gestelde kaders alle vrijheid. Zij zorgen zelf voor de boot, zonnepanelen en aandrijving. De V20-klasse is de eenheidsklasse: de boten zien er allemaal hetzelfde uit. In onder andere het elektronicasysteem maken ze het verschil. Deze klasse is in 2014 geïntroduceerd. Twee keer tijdens de race zullen de jongeren van de Young Solar klasse meevaren met de DSC. Deze aanstormende talenten beschikken allemaal over het zelfde type bootje.

Meer informatie over de Dutch Solar Challenge: www.dutchsolarchallenge.nl