Het Dorp Grou

Grou, hart van Friesland

Het sfeervolle pittoreske dorp Grou ligt in de gemeente Leeuwarden, midden in het groene hart van de waterrijke provincie Fryslân. Grou heeft circa 6500 inwoners. Tot 1 januari 2014 maakte het dorp deel uit van de opgeheven gemeente Boarnsterhim. Of u nu toerist bent, bewoner of ondernemer, in Grou is van alles te ontdekken. Op deze site vindt u veel informatie over de faciliteiten in het dorp en wat Grou zo bijzonder maakt.

Grou heeft een gezellige dorpskern met diverse winkels en een brede keus aan gezellige restaurants en vele bezienswaardigheden. Er is een groot bedrijventerrein, twee basisscholen en voortgezet onderwijs, een bibliotheek, een moderne sporthal en diverse sportvelden. Kortom, een dorp met veel mogelijkheden en potentie.

Grou is omringd door prachtig water; het Pikmeer (Fries: Pikmar), het Nationaal Park De Alde Feanen en het Prinses Margrietkanaal. Het kanaal dat de verbinding met plaatsen zoals Sneek, Eernewoude, Drachten en Leeuwarden ook over het water zeer goed mogelijk maakt.

Niet alleen over het water is Grou uitstekend te bereiken. Via de A32 bereikt u Grou eenvoudig vanaf Heerenveen, Drachten, Sneek en Leeuwarden. De ideale bus- en treinverbinding maakt het plaatje compleet, zodat Grou ook met het Openbaar Vervoer goed te bereiken is. Fijn om te weten is het feit dat u in Grou gratis kunt parkeren en er ruime parkeergelegenheid is. Graag tot ziens in Grou!

Een stukje historie

Grou is genoemd naar de gelijknamige uitloper van het Pikmeer (Fries: Pikmar) en lag vroeger zeer geïsoleerd. Het oude gedeelte van het dorp ligt op een terp. Deze terp is rond het jaar 1000 verhoogd. Pas in 1842 werd de weg verhard en kon men vanaf de terp richting Jirnsum komen. De spoorlijn werd in 1868 aangelegd, zodat ook transport over de weg mogelijk werd. Grou was toen al één en al watersport. Er woonden veel vissers, scheepsbouwers en zeilmakers. Tegenwoordig is Grou een welvarend watersportdorp met diverse industrie en een groot aanbod aan watersport en recreatie gerelateerde bedrijven.

Oud Grou

Grou, een dorp met een eigen karakter

Naast de watersport kunt u in Grou ook een aantal zeer karakteristieke plekken bezoeken. De prachtige Sint Piterkerk is er één van. De 12e eeuwse zadeldaktoren staat midden in het centrum. Ook het vroegere Raadhuis aan de Stationsweg staat op de lijst van rijksmonumenten, een ontwerp van de architect Kropholler. Als u meer informatie wilt over de diverse rijksmonumenten in Grou en andere wetenswaardigheden in de omgeving, dan bent u bij het Museum Hert fan Fryslân aan het juiste adres.

Het Wilhelminapark

In de 19e eeuw is het Wilhelminapark ontworpen door Gerrit Vlaskamp, een park met veel dieren en mooie vijverpartijen. Het borstbeeld dat u bij het park vindt is van Dr. Eeltsje Halbertsma. Halbertsma was een bekende Grouster dorpsdokter, dichter en schrijver. Hij schreef o.a. het Grouster volkslied, de Grouster Weagen en het Friese Volkslied.

De gebroeders Halbertsma, Eeltsje, Joost (dominee) en Tsjalling (koopman) schreven o.a. het bekende boek "Rimen en Teltsjes", een verzameling van Friese gedichten en verhalen. Zij hebben veel betekend voor de Friese taal en cultuurhistorie. Broer Hidde was de grondlegger van de bekende Halbertsmafabrieken.

Wie is Sint Piter?

Een echte Grouster traditie is het Sint Piterfeest (vergelijkbaar met het Sinterklaasfeest). Sint Piter is van oorsprong de beschermheilige van vissers en schippers en komt jaarlijks naar Grou om vooral de kinderen een cadeautje te brengen. Op de zaterdag voorafgaand aan zijn verjaardag komt Sint Piter aan op de Nieuwe Kade in Grou. Zijn verjaardag is op 21 februari, wat tevens de dag is dat hij weer wordt uitgezwaaid. Veel inwoners van Grou vieren deze dag het Sint Piterfeest. Het dorp staat tijdens het bezoek geheel in het teken van Sint Piter en zijn Swarte Pyt (Ned. Zwarte Piet). Voor meer informatie over de festiviteiten tijdens Sint Piter kijkt u op www.sintpiter.nl.

Sint Piterkerk

Watersport

Grou is bijna volledig omringd door water en daardoor dé ideale uitvalsbasis voor menig watersporter. Binnen een paar minuten vaart u midden in de natuur. Niet alleen het bekende Pikmeer (Fries; Pikmar), maar ook de prachtige weidse blik op de Wijde Ee zal u met elke windkracht blijven boeien.

De watersportactiviteiten in Grou staan vooral in de zomer centraal, maar al vroeg in het jaar vinden fanatieke watersporters hun weg naar Grou. Er zijn diverse watersportverenigingen voor jong en oud, maar velen kennen Grou van het jaarlijks terugkerende evenement het Skûtsjesilen. Traditiegetrouw begint de eerste wedstrijd van de competitie tussen een groep authentieke skûtsjes van de Sintrale Komisje Skûtsjesilen (SKS, Ned: Centrale Commissie Skutsjezeilen) in Grou. Een prachtig veld platbodemschepen met grote zeilen die de wind trotseren. Een mooi evenement dat u zeker een keer mee moet maken. Het Skûtsjesilen wordt in Grou voorafgegaan door de Skûtsjewike, waarbij een week lang festiviteiten op en rond het water worden georganiseerd. Als u er één keer bent geweest, komt u er elk jaar voor terug.

Als u Grou met de boot bezoekt dan kunt u aanmeren in één van onze moderne en gezellige havens. Het pittoreske centrum en de supermarkten zijn eenvoudig en op loopafstand bereikbaar. Bij de haven naast het zeilcentrum, aan de oostzijde van Grou, is een zwemstrand en een speeltuin voor de kinderen. Voor het huren van een boot kunt u terecht bij één van onze botenverhuurbedrijven. Bent u op zoek naar de brugtijden? Onze havenmeesters informeren u graag!