Havens

Voorzieningen passantenhaven Grou

Als passant heeft u in Grou de keuze uit vier mooie havens. U kunt aanleggen in de Pikmeerhaven, de Hellingshaven, de Nieuwe kade of de Sûderkade. In elke haven heeft u de beschikking over prima sanitaire voorzieningen, ook de water- en elektriciteitsvoorzieningen zijn goed geregeld. De openbare sanitaire voorzieningen vindt u in het dorp aan de Meersweg naast Het Theehuis, in het centrum onder de Muziektent (op het Halbertsma's Plein) en in de kelder van het drijvende Zeilcentrum aan de Wilhelminastraat. Welke haven u ook kiest, ze zijn allemaal op loopafstand van het gezellige centrum van Grou.

Gratis online via Hotspots

In de Pikmeerhaven, de Hellingshaven en de Nieuwe Kade kunt u gebruik maken van gratis internetvoorzieningen via hotspots. Als uw telefoon of laptop beschikt over Wifi, dan kiest u het draadoze netwerk Boarnsterhim Hotspot of Zelfcare.nl. U start daarna uw internet browser door op de button te klikken op de inlogpagina.

Als u vragen heeft over de internetfaciliteiten, dan kunt u terecht bij de havenmeester.

Voor een overnachting in de havens bent u liggeld verschuldigd. De havenmeester is elke dag aanwezig in het havenkantoor en komt aan het einde van de middag of het begin van de ochtend bij u langs. U kunt de havenmeester ook telefonisch bereiken via 06-53151298 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zeilcentrum Grou

Uniek in Grou is het drijvende Zeilcentrum Grou. Een zeilaccommodatie voor een breed watersportpubliek met een prachtige havenvoorziening. Het zeilcentrum wordt gebruikt tijdens de zeilwedstrijden van o.a. het KWV Frisia en dient als uitvalsbasis voor jeugdzeiltrainingen. Daarnaast biedt het ruimte als cursuscentrum, zodat men ook de theorie van het zeilen onder de knie kan krijgen.

Het watersportinitiatief van KWV Frisia 'Alles is Mooglik' (Ned. Alles is mogelijk), heeft ook zijn onderdak in het Zeilcentrum. Hierdoor kunnen ook mensen met een beperking leren zeilen. Een mooi initiatief! Het zeilcentrum is rolstoelvriendelijk en heeft de voorzieningen om aangepast zeilen aan te bieden. De sanitaire voorzieningen van het Zeilcentrum zijn gratis toegankelijk voor watersporters en bezoekers van het recreatiestrand de Blikpôle.

Marrekrite aanlegplaatsen

Bent u al op de hoogte van de gratis aanlegplaatsen van de Marrekrite? En geeft u de voorkeur aan een rustige aanlegplaats midden in de natuur? Overweegt u dan eens één van de mooie aanlegplaatsen van de Marrekrite organisatie. De Marrekrite zorgt o.a. voor het beheer en onderhoud van vrije aanlegplaatsen in de natuur en de ontwikkeling van nieuwe aanlegvoorzieningen. Zij zorgen ook voor uniforme brug- en sluisbediening en voor het maaiwerk en de afvoer van het recreatieafval. Op dit moment zijn er in Friesland (Fries: Fryslân) zo'n 3500 vrije aanlegplaatsen op 285 locaties. Vanzelfsprekend dient u zich als gast wel aan een aantal regels te houden. Deze kunt u terugvinden op www.marrekrite.nl. U kunt maximaal 3 dagen gebruik maken van dezelfde ligplaats.

Wimpels van de Marrekrite

Om het realiseren van nieuwe steigers en het onderhouden van de bestaande voorzieningen mogelijk te maken kent de Marrekrite een groep van donateurs. Daarnaast is elke spontane gift natuurlijk van harte welkom. Ook u kunt bijdragen aan het in stand houden van vrije ligplaatsen in de Friese natuur. De Marrekrite geeft ieder jaar een wimpel uit. Door het aanschaffen van deze wimpel draagt u al uw steentje bij. De wimpel is te koop bij de meeste watersportverenigingen, VVV's, diverse watersportbedrijven, botenverhuurders en jachthavens. Op verschillende plaatsen in Friesland (Fries: Fryslân) komt u de vrienden van de Marrekrite tegen. Zij gaan ook langs de jachthavens om de wimpels te verkopen.

Veilig op het water

Wat kunt u doen als er een persoonlijk ongeval plaatsvindt op het water bij een Marrekrite aanlegplaats in de natuur? Ook dan belt u met 112. Voor uw veiligheid heeft de Marrekrite afspraken gemaakt met de politie via het algemene alarmnumer. De nummers van alle Marrekritevoorzieningen zijn bekend bij de 112 centrale. Als u in nood bent geeft u via 112 simpelweg het unieke nummer van de Marrekrite ligplaats door.

Met dit eenvoudige systeem bent u altijd te vinden door de hulpdiensten van de provincie Fryslân. Voor meer informatie over de Marrekrite organisatie verwijzen wij u naar www.marrekrite.nl.