Wandelroutes

Paad troch Grou

In Grou kunt u de route "Paad troch Grou" (Ned. Wandelroute door Grou) wandelen. Het "Paad troch Grou" is een wandelroute langs 21 historische panden. Op de karakteristieke panden zijn door Pleatslik Belang Grou (Ned. Plaatselijk Belang Grou) aangepaste ANWB-gevelborden geplaatst. De wetenswaardigheden van deze prachtige panden zijn beschreven in het boekje "Paad troch Grou". Een echte aanrader als u meer wilt lezen over deze monumenten. U kunt het boekje, dat voorzien is van een plattegrond, kopen bij de boekhandel Bruna.

Wat betekent de gevelsteen van de hellingbaas?

Bij de Hellingshaven vindt u het pand van voormalig koopman en hellingbaas Johannes Jurgensz. Op de gevelsteen ziet u het beroep van de koopman uitgebeeld. Dit is één van de mooie gevelstenen die u tegenkomt tijdens het "Paad troch Grou". Op de helling bij het pand zijn vroeger vele kofschepen gebouwd.

In 1790 is het pand in gebruik genomen als herberg "Het wapen van Grou". Herbergieren Thomas Brouwer, Geert Sytema en Johannes Elzenga passeren de revue, daarna is het pand omgebouwd tot garage, taxibedrijf en een winkel.

Op paad langs het oude Postkantoor

Ook het voormalige postkantoor maakt deel uit van het "Paad troch Grou". De hulppost- en telegraafdienst werd in 1876 verenigd in het pand aan de Hoofdstraat. In 1884 werd de status van het pand verhoogd tot post- en telegraafkantoor met als eerste directeur de heer J.J. du Saar. In 1896 verhuisde de dienst naar het Halbertsmahuis aan de voormalige "Koemarkt", wat nu het Halbertsma's Plein is. Daarna is het oude postkantoor overgenomen door drukkerij Fa. Van der Spoel en Co. Na jaren is het postkantoor weer terug in het pand waar het ooit begon. Als postagentschap heeft het zijn plek gevonden in de boekhandel Bruna.

Bron: Pleatslik Belang Grou